{ food } domácí hamburgery

20. prosince 2013

No dobře, někdo možná nemá hamburgery rád. Myslím, že se ale nedá srovnávat hamburger, který si uděláte doma a ten který si koupíte u Mekáče.

Má to několik výhod, ale ta nejhlavnější je, že víte co tam dáte. Pokud nejste milovník masa, hamburgerů a podobných fast foodových jídel, tak tento článek přejděte s úsměvem na rtech ;-)

***************************************************

Co budeme potřebovat? 


maso ( nejlépe hovězí, které si doma namelete sami )

strouhanku

olivový olej

housky

koření ( máta, rozmarýn, kmín , sůl a směs provensálských bylinek ) Koření můžete dát dle vlastní chuti, nejlépe samozřejmě čerstvé ;-)

česnek

cibule

vejce

hořčice

* všechny níže uvedené věci dávám od oka, proto nikde neuvádím množství

***************************************************

 Připravíme si maso. Tohle je mix hovězí + vepřové. Je lepší si to namlít doma, jelikož moc nevěřím mletým kupovaným masům ( kdoví co se tam mele? )


Na pánvi si na olivovém oleji osmažíme cibuli a česnek ( neoloupaný ). Cibule musí změknout, ale nesmí zhnědnout ;-)


V hmoždíři si rozdrtíme bylinky a stroužky česneku ( po vyndání z pánve oloupeme ). Vytvoříme pastu. Tady je super mít čerstvé bylinky, dodá to masu krásnou vůni. 



Bylinky přidáme k masu společně s hořčicí, vejcem a strouhankou. 


Zamícháme a vytvoříme placičky, které dáme na pečící papír, který posypeme strouhankou ( aby se maso nepřilepilo) a dáme na cca 2 hodiny do ledničky. 


Upečeme a podáváme se zeleninou, salátem a nebo hranolkami. Do housky si každý může přidat co má rád. Přítel miluje dresink a tatarku, takže je to jasná volba. ;-) Housky dělám buď na pánvi nebo v troubě. Nejlepší variantou je samozřejmě gril. 


***************************************************
Pár tipů na závěr

- rozmarýn se v ČR používá hlavně v souvislosti s jehněčím. Klidně si ale kupte celou čerstvou rostlinku ( pokud jí seženete, mě se to zrovna nepodařilo ), protože jí určitě využijete i na drůbež nebo ryby. Bývá většinou součástí i provensálských bylinek.

- maso si můžete namlít na dvě různé velikosti.

- strouhanku přídávejte postupně, tak aby se maso nelepilo a daly se z něj placičky vytvarovat

- nebojte se, že česnek nepustí vůní, když jej neoloupete - je to právě naopak


**************************************************

Dobrou chuť ! 






1 komentář

jsme na instagramu 🖤

© Andrea Tengler. Design by FCD.