Knihy z mojí čtečky - Lovec králíků, Kladivo na čarodějnici a Nesbo

11. května 2017

Moje milá čtečko, děkuji, že jsi 😊



Lovec králíků - Lars Kepler (koupit)

(Joona Linna je už dva roky ve vězení s vysokou ostrahou. A teď ho odvezli na tajnou schůzku. Po vraždě jednoho ze švédských ministrů totiž policie potřebuje, aby jí pomohl vypátrat a zastavit pachatele, který nejspíš plánuje další vraždy v politických kruzích. Policie pracuje s verzí teroristického pozadí případu, Joona však tuší, že oběti, kterých brzy bude víc, spojuje cosi jiného...)


Číst Keplerovy knížky je vždycky zážitek. Tím, že je knížka psaná v přítomném čase se rázem ocitnete na místě činu.. Kolikrát, když pak nad tím přemýšlíte vybavujete si lidi, místa... Jako kdyby to byl film, popis postav i děje je tak věrohodný. Až po chvíli přemýšlení si uvědomíte, že je to vlastně "jen" kniha. Těšit se můžete na nečekané zvraty a děj napínavý až do úplného konce.

A mimochodem, věděli jste, že se za tímto pseudonymem skrývá manželská dvojice?


 
Kladivo na čarodějnice - Václav Kaplický (koupit)

(Kolotoč monstrózních čarodějnických procesů posílající na hranici bezpočet nevinných obětí. Děj románu je založen na skutečných událostech a odehrává se v druhé polovině 17. století ve Velkých Losinách. Celou aféru odstartuje přestupek jedné žebračky, k jehož vyšetřování je povolán bezcharakterní inkvizitor Boblig. Příběh výmluvně ukazuje, jak kvůli maličkosti může vzniknout obrovská lidská tragédie, založená na fanatické víře, nenávisti a lidské zaslepenosti, proti níž nic nezmůže rozum, úsudek ani svědomí.) 

S oblibou říkám, že nemám ráda komedie ani romantiku, ať už se jedná o film nebo knížku. A moje drahá kolegyně věděla, co mi má na rozloučenou koupit. Knížka byla i zfilmována, zatím jsem ale neměla možnost jí vidět. S knížkou se přesunete do české historie, do dob kdy byla víra všechno. Někdy trošku vyhrocené situace Vám ukáží, jak se lidé tehdy chovali. Stará dobrá klasika, která mě rozhodně nezklamala. 



 Syn - Jo Nesbo (koupit)

(Sonny je ideální vězeň. V moderní, přísně střežené věznici Staten se těší značné oblibě, neboť slouží ostatním vězňům jako zpovědník – naslouchá jejich přiznáním a uděluje jim rozhřešení. Šušká se o něm, že na sebe bere vinu za zločiny jiných a odpykává si jejich tresty výměnou za pravidelnou dodávku drog.)

S knížkama od Nesba mám jeden malý problém, vždycky mi chvíli trvá než se do nich začtu, než se do nich zkrátka dostanu. Pak už to, ale vždycky stojí za to. Nesbo je skvělý vypravěč, takže se podobně jako u Lovce králíků rázem dostanete do děje. Ať už budete číst Syna jako jeho první knížku, nebo jste už dlouho jeho fanoušci, určitě Vás nezklame. Realistické vyprávění z vězeňského prostřední a emoce v podobě rodinné tragédie zaručují dokonale čtivý příběh.





Jakou knížku jste si v poslední době přečetli? 🙂

4 komentáře

  1. Ahoj, čekala jsem na zhodnocení, koupím si jí taky. A já doporučuju novou knížku Do Vody od Pauly Hawkins ;-) Barča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baruš, děkuju za tip, už jí mám ve čtečce, těším se na ní ♥

      Vymazat
  2. Já právě dočetla od Barbary Demickové Není co závidět - obyčejné životy v Severní Koreji. Velmi čtivě napsaná kniha a moje první kniha, kterou jsem o této zemi přečetla. Byla by škoda ji minout.

    OdpovědětVymazat

jsme na instagramu 🖤

© Andrea Tengler. Design by FCD.