Jak se rodí talent - Šárka Motyčková

20. srpna 2012

Další talentovaný člověk je tady. Seznamte se s Šárkou Motyčkovou. 

Šárka si již dlouho dobu přivydělává tvořením originálních motivů na oblečení. Pracuje ručně, občas používá i vlastní šablony. Víceméně jí dle jejich slov k práci stačí pouze štětec.

Motivy, které na textil kreslí si většinou poručí přímo zákazník, ale maluje i obrázky dle vlastní fantazie. K malování na oděvy jí víceméně dokopali její známí. Navštěvovala totiž 11 let ZUŠ a podle jejich názoru se již tato dovednost nedá jinak využít. Obrazy totiž v dnešní době kupuje čím dál tím méně lidí. A tak jim Šárka předvedla, že to jde ;-)


Šárka se mimo jiné zabývá také amatérským návrhářstvím. Od letošního roku nastupuje  na Oděvní a textilní design do Brna.


Pár otázek pro Šárku


Kdy tě poprvé napadlo začít malovat na textil?


No, takže to bych asi zacházela opravdu hodně do minulosti, kdy jsme už jako malí batikovali trička a následně je zdobili konturkami . Ale dnešní podoba mých výtvorů vznikla někdy kolem roku 2009 - 2010, kdy jsem jednou při nákupech strávila x hodin v obchodech a přinesla domů prázdné tašky. Já jsem asi prostě hrozně vybíravá.

Jaký okamžik, věc nebo osoba Tě naposledy inspirovaly a v čem / k čemu?

To mi nedávno moje máma vyčítala, že mám od barev zaplácané dveře a všude hromady časopisů, obrázků a podobně. Tak jsem zabila dvě mouchy jednou ranou - časopisy rozstříhala a přímo na dveřích vytvořila koláž. A teď mi slouží jako taková velikánská nástěnka :)

Jaký si myslíš, že je v tomto oboru v současné době konkurence?

Bohužel, konkurence je obrovská. Nemyslím přímo malování na textil (i když je móda DIY stále rozšířenější), ale oděvnictví jako takové. Přesto bych ráda ukázala světu, že to jde i bez glitrů a nápisů "HEY BABY!" a Výkřik od Muncha lze nosit i po venku.

Máš nějaký pracovní sen?

Rozhodně mám. Moc bych si jednou přála mít vlastní značku, to je pro návrháře asi nejkrásnější věc, které se může dožít. Ono potkat na ulici člověka v oděvu, který vyšel z vaší hlavy je prostě odzbrojující. Letos nastupuji na VOŠ Oděvního a textilního designu. Pokud si jednou plácnu s Karlem Lagerfeldem nebude mi to vadit.:-)

Jak často a jak intenzivně se věnuješ své tvorbě?

Moji tvorbu řídí většinou mí vlastní zákazníci, protože maluju převážně na zakázky. Když mám ale nápad a volný kus oděvu, jsem schopná si vzít štětec i ve dvě ráno.

Na co všechno se dá/ na co vše kreslíš?

Malovat se dá prakticky na cokoli. Teda až na svetry, to si ale úplně  nedokážu představit.Ale mezi objednávkami už byly krom tradičních triček i mikiny, kraťasy, šaty a dokonce jsem jednou malovala i na spodní prádlo. Takže opravdu na cokoliv.

Co plánuješ do budoucna?

Pro začátek by mi stačilo dodělat školu, najít si bydlení, dobrou práci a pořídit si kočku.

Tvé životní motto?

Žádný cíl není tak daleko, aby na něj nedosáhla křídla Vašich snů.

Kam se ráda vracíš?

Do náruče mého nového domova - města Brna. 

Rada pro začínající talenty?

Neusnout na vavřínech a nevzdávat se při prvním nezdařeném pokusu! 

Ukázka tvorby








Na její další díla se můžete podívat na http://www.facebook.com/sam.ch.way 
Kontaktovat jí můžete také na emailu: sarka.sarkam@seznam.cz



Líbí se Vám Šárčina tvorba a rádi byste měli doma tričko dle vlastního návrhu? Zahrajte si o něj v naší Giveaway.

Více informací neleznete zde! 

1 komentář

jsme na instagramu 🖤

© Andrea Tengler. Design by FCD.