Jak se rodí talent - Tereza Vetyšková

12. srpna 2012


Dnešním dnem bychom Vám rádi představili naši novou rubriku. Každý týden Vám na našem blogu představíme jednoho velmi talentovaného člověka.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V našem první rozhovoru vám představíme Terezu Vetyškovou.

Tee je  19 let a pochází z Jihlavy. Právě  odmaturovala na střední uměleckoprůmyslové škole, konkrétně obor užitá malba.  

Již od své druhé třídy věnuje malbě. Momentálně především kresebným technikám a akvarelu. Jako samouk se pak zabývá také grafickému designu a designu tetování. Její díla se pravidelně vystavují v Oblastní galerii v Jihlavě. Žánrově se pak nejvíce zajímajá o portréty a figurální kompozice. Styl a barevnost zatím ustálené nemá. Je to hlavně proto,že stále zkouší nové cesty, nové způsoby a nerada se upíná pouze na jednu věc.

Jak sama o sobě říká, baví jí neustále se učit novým a novým věcem. Ráda by tak zkusila i fotografování nebo nějaké jiné kreativní odvětví.

Zeptali jsme se Tey na pár otázek ;-)


Kdy jsi vytvořila svůj první obraz? 

To si asi přesně nevybavím, ale takový ten doopravdy vlastní první obraz jsem vytvořila před třemi lety. Sice to byl školní obraz, ale měla jsem k němu doopravdy silné pouto, když jsem ho dělala. Byl to autoportrét z roku 1999, kde jsem si hrála na pískovišti. Bavilo mě se vrátit zpátky do dětství prostřednictvím obrazu. 

Jinak moje první díla jsem samozřejmě tvořila od malička, jak na papír, tak na stěny :-)

Jaký okamžik, věc nebo osoba Tě naposledy inspirovaly a v čem / k čemu?

Vzhledem k tomu, že se v poslední době bavím spíše návrhy na tetování, tak umělecká inspirace přichází od ‚zákazníků‘. Momentálně se nechávám inspirovat spíš v jiných směrech než je umění. Ale takovou všeobecnou inspirací je mi především hudba, konkrétně texty písní, a každodenní věci kolem mě. Ráda maluji portréty, takže pozoruji zajímavé lidi, tváře a přemýšlím, jak by bylo fajn si je smět nakreslit.

Máš doma nějaký kýč?

Kýč? To je docela těžké posoudit, co kýč je a není. Tu klasickou podobu kýče, kterou potkávám v obchodech se suvenýry rozhodně doma nemám. Ale některé kýče mají přeci jen svoje kouzlo. Je to tak obrovský kýč, až je krásný. Teď si však nevzpomenu na žádný příklad.

Jaké dílo, které jsi v poslední době viděla, v Tobě zanechalo intenzivní dojem?

V poslední době mám nejspíš smůlu na takováto díla. Viděla jsem spousty děl, která se mi líbila, ale nijak intenzivní pocit ve mně nezanechala. Jsem asi náročný pozorovatel. Něco mi v tom současném umění chybí. Nějaký ten nadhled, možná občas i smysl. Ale to už je na jiné téma.

Jak často a jak intenzivně se věnuješ svojí tvorbě?

Ráda bych řekla denně, ale nebudu lhát. Záleží hodně na náladě, inspiraci, času a jiných aspektech. Momentálně hodně kreslím, občas maluji akvarelem portréty. Takže občas je to téměř každý den, občas jednou týdně. Co se týče malby, té poslední dobou nepřicházím na chuť.

 Jaké umělecké období se ti líbí nejvíce? 

Líbí se mi snad všechna. Každé má svoje kouzlo. Mám určitě ráda secesi, protože se naprosto liší od všech ostatních období, jak v malbě, tak v architektuře, tak v hudbě a módě. Také mám ráda architekturu 20.století, abstraktní expresionismus, impresionismus a tak dále. Například se mi líbí i dadaismus nebo surrealismus, ale ne vizuálně, spíš konceptuálně. To samé funkcionalismus. Celkově se mi líbí jednoduché a funkční věci, a nebo naopak předekorované a přebarvičkované. Musí to mít kouzlo!

Co Tě baví na tvé další činnosti grafickém designu? 

No, hlavně fakt, že jsem se to naučila všechno sama a nepřestávám se učit. Poprvé jsem sáhla na grafický program, když mi bylo cca 14. Tehdy byly trendy kolorizace. Takže jsem nad tím proseděla noci. Poté už přišly na řadu fotky, koláže, montáže a bylo to! Už jsem se neodtrhla. Moc mě to baví a ráda bych se naučila pracovat ve více programech. Sama jsem si sesmolila design blogu a další podobné věci jen tak pro radost a je zvláštní, jak moc mě to chytlo. Sice nejsem nějak zvlášť dobrá, ale je to zábava. 

Co považuješ za svůj největší úspěch?


Za svůj největší úspěch, jednak to, že jsem konečně našla toho nejlepšího partnera a ten malířský úspěch byl asi postup do druhého kola na FaVU v Brně, na obor malba.

Co děláš, když zrovna nepracuješ? 

Buď jen tak projíždím internet, hledám si nové konspirační teorie a politické skandály, protože jsem tím naprosto zaujatá. S tím souvisí i sledování dokumentů o všem možném. Ráda se obohacuji o nové rozumy ze všech směrů. Občas sáhnu po knize, většinou s tématem duševního zdraví, alternativní medicíny, karmy a energie, vesmíru, záhad, UFO a tak dále. 
Dost často jen sedím na balkoně se sluchátky a kreslím si, co mě napadne. A v neposlední řádě ráda vyrazím do přírody na procházku nebo do kavárny, jen tak sama. Rozhodně se nevyžívám v akcích, kde je hodně lidí nebo hluku. Jsem od přírody spokojený samotář a tichý, klidný člověk. Nemám moc velkou potřebu se vybouřit. 

Kam se ráda vracíš? 

Ráda se vracím na místa, která jsem navštěvovala jako malá. Stromy, na které jsem šplhala, pole, ve kterém jsem se schovávala v kukuřici nebo babiččina půda, kde jsem strávila pubertu. Nahrávala jsem si na kazetu věci z rádia. Doteď ta kazeta někde bude :-). 
Moc ráda bych se jednou opět podívala do Paříže a Anglie (Londýn, Chester, Startford, Blackpool…), nestihla jsem si ta místa dost užít. Přitom je zde tolik věcí, které by určitě stály za poznání. 

Rada pro začínající malíře? 

Zaprvé: Věřte si! Buďte si jistí tím, co děláte, protože potom jde všechno lépe. Když jsem začala na umělecké škole, myslela jsem, že se nedostanu ani do druhého ročníku. Měla jsem (a mám) na sebe moc vysoké nároky. Nebuďte zklamaní z toho, že se vám nedaří. Prostě makejte a ono to někam povede! 

Zadruhé: Přijměte kritiku jako radu. Spousta lidí bere kritiku jako shazování a pokus o to, abyste se cítili mizerně. Není to tak. Pokud vás kritizuje někdo zkušenější, rozhodně mu naslouchejte. Většinou vás to posune dál. A zatřetí: Dělejte si, co jen chcete. Hlavně se od ničeho nenechte odradit :-).

Ukázka tvorby


Autoportrét ( 1999 )
Portrét ( 2012 )

Bacchus v McDonaldu (2012) - parafráze
Portrét bratra ( 2011 )
 Skica města ( 2011 )
Autoportrét ( 2011 )

Na její další díla se můžete podívat http://tea-portfolio.blog.cz.
Kontaktovat jí můžete také na emailu: tea.wetyskova@gmail.com.

A jako bonus pro Vás máme ještě něco na víc :-). Pokud byste chtěli mít na svém těle jedno originální tetování
dle Vaších vlastních představ, zúčastněnte se naší druhé Giveaway. Více informací naleznete zde. 

4 komentáře

jsme na instagramu 🖤

© Andrea Tengler. Design by FCD.