Jak se rodí talent - Karel Koleček

11. září 2012


Dneska Vám s potěšením představujeme prvního muže v naší rubrice. Je jím Karel Koleček.

Karel o sobě říká:

"Mohu dělat konstruktéra fotovoltaických zařízení, kontrolora jakosti a určitě i jiné povolání. Žiji ve městě Rožnov pod Radhoštěm. Podle maturitního vysvědčení jsem technický typ, který velmi tíhne k humanitnímu zaměřeníJ. Vystudoval jsem školu se strojním zaměřením.  Mám velmi rád umění: hudba, film, divadlo, malování, street art, zkrátka veškeré umění. K nevšednímu humoru mám také blízko. Rád vymýšlím slova. Styl mé tvorby je minimalismus, ilustrace. Začátky mé tvorby byly vystavovány v městských knihovnách. Dnes má počáteční tvorba je vystavena v domově pro seniory v Rožnově pod Radhoštěm."


Kdy jsi vytvořil svůj první obraz?

Vzpomínám si, že jsem maloval od svého dětství. Zřejmě od chvíle, kdy jsem začal vnímat, k čemu tužka slouží. Procházel jsem různými období: řekněme, že od šesti let bylo období, kdy základ mé tvorby tvořil nějaký obrázek, pohlednice, díky nimž jsem jejich obsah obkreslil na papír. 
Jak jsem stárnul, řekněme kolem dvanáctého roku, začalo mě velmi bavit kreslit různé parodie především na tehdejší reklamy, které běžely v televizi. Jednalo se především o černý humor. Vím, že mě to velmi bavilo….

Ale zřejmě by bylo vhodné již odpovědět na otázku, kdy jsem poprvé namaloval svůj první obraz:-). Asi před čtyřmi roky to vše začalo. V běžném počítačovém programu „malování“ začaly počátky mé tvorby. Tehdy jsem namaloval bez přemýšlení různé obrázky a postupně jsem si uvědomoval, že tohle je můj styl. Vymýšlel jsem k nim i nevšední originální názvy.(Do blohů, Ryboutní samoutní, Mopkušek, Indiopovní…) 

Jednalo se spíše o minimalistický styl. Veškeré obrázky jsem si po čase nechal přenést na fotografický papír a za krátkou dobu jsem měl první výstavu. Lidem se to velmi líbilo. Tohle období počítačového malování trvá dodnes, ale nyní se hlavně věnuji malování akrylovými barvami. Můj styl je nyní vytvářen takto. 

Pojmenoval jsem to Minimalistika ilustracida.

Jaký okamžik, věc nebo osoba Tě naposledy inspirovaly a v čem / k čemu?
Ať se stane jakákoliv situace, pozitivní nebo negativní, vždy se snažím ji brát tak, že mi má něco dát, něco si mám uvědomit, zamyslet se. Zkrátka má mě inspirovat k tomu, že se to stalo proto, aby mi to něco dalo. Tak je to i s lidmi. Každý člověk mi může něco dát. Každý člověk mě může něčemu přiučit. Kdo nebo co mě naposledy inspirovalo, to si nevzpomínám. Je toho denně plno. Někdy si to ani neuvědomuji. Stačí se jen dívat.

Kde ty sám bereš inspiraci?
Líbí se mi plno malířských děl, hodně jich obdivuji, ale nemají na mě vliv při mé tvorbě. Inspirace jde pouze ze mě. Záleží to jen a jen na mé náladěJ. Když tak nad tím přemýšlím, nemám dopředu vymyšlené téma. Prostě jdu a maluji.

Jaké dílo, které jsi v poslední době viděla, v Tobě zanechalo intenzivní dojem?
Velký dojem na mě udělá hudba, kniha, film. Hudbu poslouchám každý den. Ta je pro mě hlavním intenzivním dojmem z oblasti umění.

Máš nějaký pracovní sen?
Jeden pracovní sen už jsem zažil a to v mém předešlém zaměstnání. Jako konstruktér jsem tvořil, pracoval s úžasnými lidmi a každý den jsem se těšil do práce. Tohle bych si přál opět zažít. Pokud bych měl možnost realizovat svou tvorbu v mém zaměstnání, nepohrdl bych.

Co plánuješ do budoucna?
Stát si za tím co chci, chovat se a přemýšlet tak, abych byl se sebou spokojený. Být sám sebou. Žít v přítomnosti.

Jaká je v této oblasti konkurence?
Přiznám se, že nad tímhle tématem jsem ještě nepřemýšlel. Tak mě napadá, zda se dá používat v oblasti umění slovo konkurence. Každý člověk má nějaký vkus. Někomu se můj styl líbí, jinému člověku ne. Takže konkurence v téhle oblasti podle mě není.

Co děláš ve svém volném čase?
Svůj volný čas trávím s přítelkyní a jejím malým synem. Občas si něco namaluju, projedu se v autě, zahraju si na bicí, zavtipkuju si, poslechnu si hudbu, mrknu na film, prolistuju knížku, zasportuju si, pohladím naši kočku, jdu za kamarády.

Rada pro začínající malíře?
Sám se považuji za začínajícího malíře. Ale řeknu, jak to cítím já. Maluju obrazy, které se líbí mně. Mám svůj styl a to mě naplňuje. Pokud se setkám s nechvalnou kritikou, jsem naopak rád za to, protože mě dál baví pokračovat v mém stylu. Neodradí mě to. Naopak dá mi to sílu stát si za svou tvorbou, protože ji dělám z jediného důvodu a to, že mě to baví!

Ukázka tvorby



Karla můžete kontaktovat na emailu: KKolecek@seznam.cz nebo navštívit jeho stránky na Fleru.



2 komentáře

jsme na instagramu 🖤

© Andrea Tengler. Design by FCD.