Jak se rodí talent - Dominika Krejčí

15. října 2012

Měli jsme chvíli s rozhovory pauzu, ale nebojte se. V záloze jich máme hodně. :-) Jen nebyl čas ;-)
Dneska Vám chceme představit Dominiku, která se věnuje focení. Její tvorba nás zaujala, a tak jsme jí položili pár otázek :-). 

Kdy sis poprvé řekla, že chceš fotit?

V červenci roku 2009, den před mými třináctými narozeninami jsme byli v Benátkách. Taťka mi na celý den půjčil svůj starý kompakt, protože on už měl samozřejmě lepší techniku. Po celou dobu výletu jsem fotila a fotila.
Benátky byly tak nádherné, snažila jsem se zachytit tu krásu. Bohužel netuším, kolik fotek jsem tehdy vyfotila a kde je jim konec, ale poznala jsem díky tomu kouzlo fotografie. Další den, na moje narozeniny, mi tatínek onen kompaktní foťák (Pentax Optio S4) daroval úplně. Asi už tehdy něco tušil. A tak to začalo.

Jaký okamžik, věc nebo osoba Tě naposledy inspirovaly a v čem / k čemu?
Nejspíš to byl pohled na hvězdnou oblohu a padající hvězda. Naštěstí jsem tehdy měla foťák po ruce a s trochou „kouzlení“ ve PhotoFilteru jsem domalovala i tu kometu. Teď mám na ten okamžik vzpomínku navždy. Jednou v budoucnu bych chtěla zachytit opravdovou kometu. :-)

Jaká si myslíš, že je mezi fotografy v současné době konkurence?
V dnešní době má foťák nebo alespoň mobil s foťákem skoro každý. To ale zase neznamená, že by všichni, co mají zrcadlovku, byli úžasní fotografové. Těch, co fotí opravdu dobře zas tak moc není. Takže si myslím, že to nebude až tak moc horké.

Máš nějaký fotografický sen?
Chtěla bych vyhrát nějakou soutěž s odbornou porotou. Ráda bych prostě slyšela od někoho, kdo se v téhle oblasti pohybuje delší dobu a má přehled, že jsou moje fotky vážně dobré.
A ještě jedna věc, i když otázka byla myšlena asi jinak. Chtěla bych se sama naučit přirozeně se usmívat na fotkách. To je totiž moje velká slabina. :-))

Jak často a jak intenzivně se věnuješ fotografování?
To je různé, záleží na tom, jestli je někdo, kdo chce vyfotit, jestli je hezké počasí, jestli mám čas, náladu a taky nabitou baterku k foťáku. ;-) Když se sejdou tyhle všechny faktory v pozitivní konstalaci, tak fotím ostošest.

Můžeme vidět Tvoje fotografie na nějaké výstavě?
No, mohla bych vás pozvat ke mně domů. Mám tu v pokoji nataženou šňůru, na které pár fotek, na které jsem opravdu hrdá, mám. :-)
 Ne, teď vážně, nikde nevystavuji, moc jsem o tom ani nepřemýšlela. Nevím, jestli by měl někdo zájem. I když u mého zubaře v čekárně má jeden fotograf na stěnách svoje fotky vyvěšené, a upřímně, jsou otřesné. Tak se možná při příští povinné prohlídce zeptám, jestli nechtějí něco lepšího.

Co plánuješ do budoucna?
Vnutit se na nějakou svatbu, či focení tabla. ( My: příští rok budeš fotit na naší svatbě :-)

Co děláš, když zrovna nepracuješ?
Fotím! To není práce, ale zábava. Práce je to potom zpětně třídit a upravovat.
Jinak ve volném čase čtu, tančím a zkouším dělat webovky.

Kam se ráda vracíš?
Na pole, kde jsem poprvé fotila s mojí dobrou kamarádkou/fotografkou/modelkou Klárkou.

Rada pro začínající fotografy?
Je to jako s jazykem. Říká se, že anglicky umíte dobře až tehdy, když v angličtině i myslíte. Stejné je to s fotografií. I bez foťáku si v hlavě musíte umět udělat svoji výslednou fotografii se zajímavým námětem a správnou kompozicí. Prostě se na svět koukat skrz hledáček.







Dominika fotí Karlem (Canon EOS 500D), ke kterému má objektiv Canon EF-S 18-55 mm a sadu Lensbaby Composer Pro.


email: krejdom@seznam.cz

Okomentovat

jsme na instagramu 🖤

© Andrea Tengler. Design by FCD.