{ event } Pojďte s námi pomoci babičce s růžemi !

4. února 2013

Rádi podporujeme smyluplné a dobré věci a tak jsem se rozhodla podpořit i tuto akci, která vznikla od jedné úžasné uživatelky na serveru votocvohoz.cz. Chtěla bych jí tímto poděkovat za tento nápad, protože si myslím, že každá pomoc je důležitá a né každý je ochoten se tímto zabývat.

O co jde? 
Jedná se o babičku, která po ulicích Prahy, většinou na těch samých místech, prodává růže (20-50 Kč/ks). Podívá se, že ji její syn/vnuk vždy někam vyveze, postaví ji i do sebeodpornějšího počasí či mrazu na ulici, aby prodávala růže, konvalinky či tulipány. Její příběh, ačkoli není potvrzen a ačkoli nikdo opravdový příběh nezná, se dotkl nejedné duše.

foto stařenky z růžemi
A jak můžete pomoct Vy?( přebráno z diskuze votocvohoz.cz)
Napadlo mne, požádat vás, kterým je této milé stařenky líto, že stojí, s květinami v igelitce, na ulici se zrakem směřující do prázdna, nějak ji povzbudit a pomoci. Finanční ani hmotné dary by asi nepomohly, kdo ví, jestli by je nedala synovi.

Ale co takhle jí udělat radost? Vymyslet nějakou básničku, nějaké přání plné upřímnosti, předat jí to v obálce (jsem docela grafický typ, ta bych mohla vytvořit př. design A4 stránky s růžemi, květinami...), s malým dárečkem, př. maličkostí keramického slona pro štěstí a koupit od ní její růže, aby si ten den mohla užít třeba jinak než postáváním na ulici? Růže bychom mohli potom před jejíma očima rozdávat ostatním lidem procházejícím v ulici, dělat jim radost, potěšit je i stařenku.

Jedná se pouze o návrh a prvotní nástřel. Vše záleží na domluvě. Proto neváhejte a pište Vaše nápady!


Jak, kdy? 
Sejdeme se v Praze, v něděli, v sobotu. Nejlépe někdy v dubnu/květnu, aby bylo lepší počasí. Další vizí této akce je pak vidina nových přátel, kteří smýšlejí stejně jako my. Můžeme si zajít sednou do kavárny a probrat všechny možnosti :-) Popovídat si a pomoct někomu, kdo to potřebuje!


Vaše názory, připomínky, nápady, prostě cokoliv co Vás napadne můžete zasílat na email: deermeadowblog@gmail.com. 



19 komentářů

  1. Ježiš to je krásný. To se dnes opravdu nevidí, že by někdo chtěl pomáhat někomu, koho vůbec nezná. Velice to oceňuji a možná se do Prahy vypravím =)

    OdpovědětVymazat
  2. Sofia Penarrieta4. února 2013 v 16:02

    Pockej, takze misto aby na to nekdo odkazal odpovidajici organy.

    Tak ty si budes davat v dubnu nebo kvetnu sraz v Praze, ona tam bude mrznut celou zimu a za dobreho pocasi ji prineses blocek s ruzickama?

    No tak to si delas legraci, ne? Neco tak blbyho jsem teda dluho neslysela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kritizovat opravdu umí každý. Příslušné orgány jsme již do toho zapojili, ale myslím, že to nebude nic platné. Přečti si celou diskuzi a poté piš negativní názory. Vzhledem k tom, že nikdo neudělal dosud nic, tak jí chceme udělat aspoň radost!

      Vymazat
  3. Sofia Penarrieta4. února 2013 v 16:04

    Teda aby nedoslo k omylu, ja jsem vsemi 10ti pro smysluplnou charitativni cinnost. Ale tohle mi moc smysluplne neprijde.


    Pomoct pani urcite, ale zpusobem, aby se docilil jeji odchod z ulice, ci potrestal syn. Tohle nevim, kam by vedlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se připoj a zkus vymyslet nějaký nápad, my budeme samozřejmě rádi! ;)

      Vymazat
  4. No mrznout tam bude tak či tak, pokud jí tam syn vyžene....A tohle gesto je podle mě strašně pěkné a pokud se ti to Sofio nelíbí tak odkaž na ty orgány sama...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel si také myslím, že jí tam syn/vnuk znovu vyžene. Ale každý ať svůj názor vyjádří ;) A zapojit se může každný z nás ;)

      Vymazat
  5. Ahoj, taky jsem četla tu diskuzi a s dovolením si okopíruji tvůj článek na svůj blog,nemám dnes čas něco vytvářet a budu ráda, když se najde někdo z mého okolí, kdo pomůža taky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře, každý pomoc je vítaná ;) Jen prosím předávej dál nápady od čtenářů abychom to společně zkoordinovali ;) Děkuji

      Vymazat
  6. A neříkal někdo, že ta paní je snad cizinka, možná Rumunka?

    Jinak s pomocí bych asi opravdu nečekala na lepší počasí, jen kdo ví, jestli paní vůbec o něco takového stojí.

    A abych pravdu řekla, sice jsem sama nic nevymyslela, ale nějaké vzkazy atd. babička ze strachu tak jedině vyhodí, tam je třeba zakročit jinak než dětinskými psaním.

    Možná mě za to odsoudíte, ale tento příbeh už nejakou dobu sleduji na ruznych forech, FB a sama jsem si v životě zažila nějaké trable, které jsou ale ve srovnání s tímto případem zanedbatelné a i tak pokud má nad pani nekdo moc, básničky to a uz vubec ne v pripade cizinky nevyresi.. Akorat se chudera vyleka co po ni chcete.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verčo, děkujeme za názor. To je jen pouhý nástřel toho, co bylo první co napadlo holky na votocvohoz. Nikdo zatím neříká, že to tak bude. Co se týče pomoci z jiných stran, je už to také v řešení ;) Cílém je jí udělat radost a upozornit na tento problém. Pokud máš nějaký konkrétní nápad sem sním ;)

      Vymazat
  7. taky jsem ji vidavala docela casto a sem-tam neco koupila (kdyz jsem na to mela...) Nevim, jak je to vpozadi, ale taky se obavam toho, ze ji nekdo zneuziva :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je od Tebe hezké ;) Doufáme, že se to nějak vyřeší a budeme jí moc pomoci i jiným způsobem ;)

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj holky,
    tohle mi příjde jako úžasný nápad, dneska jsem se k tomu náhodou dostala na votočvohoz a pak jsem našla tuhle stránku, každopádně, kdyby se něco takového konalo, ráda se připojím.Na té paní je jasně vidět, že je nešťastná a že to dělá z donucení, a ten člověk, který jí tam denně vyváží právě spoléhá na to, že to někoho vezme za srdce a udělá přesně to co vy máte v plánu a podaruje jí třeba nějakýma penězma...Já to nechápu, je mi z toho strašně smutno, když vidím, jak si lidé neváží své rodiny!! Paní by určitě potřebovala pomoct jinak než takhle jak navrhujete, jenže otázka je jak?? :( Jenže dokud nikdo nepřizná, že je vlastně takhle využívaná tak se to řešit nebude.
    Pro paní by byl lepší život někde v dětském domově mezi sobě rovnýma lidma v teple a v klidu si dožít svých posledních pár let a né stát někde v mrazech a čekat na to až si někdo od ní něco koupí :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Barčo,

      my jí nechceme podarovat peníze, víme že by to nikam nevedlo. Snažíme se již vše řešit i jinými způsoby, přes různá centra. Zjistit co a jak. Vypadá to, že nejsme první kdo se o to snaží. A zatím to bylo vždy bezúspěšné. Ale lámat rukama a kývat hlavou nestačí, takže to nevzdáme! :-) I malá pomoc, může znamenat pro tu paní hodně ;)

      Vymazat
  10. Tak tuhle akci jsem prošvihla... událo se tedy něco, holky? Dejte zpětnou vazbu.

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den,
    přistěhovala jsem se do Prahy a často potkavám babičku, která smutně prodává různé květiny.
    Koukala jsem na net, zda se někde o ni nepíše a narazila jsem na několik blogu a diskuzí týkající se jejího příběhu.
    Už jsou pár let staré. Narazila jsem i na Vás. Zajímalo by mě, jestli se tedy někdo snažil ji pomoct nebo zjistil více informací o jejím životě či situaci.
    Pokaždé, když kolem ni jdu, celý den o ni přemýšlím.
    Děkuji za jakoukoliv Vaší odpověď.

    OdpovědětVymazat

jsme na instagramu 🖤

© Andrea Tengler. Design by FCD.