{ travel } Putování po Normandii (Francie)

26. dubna 2013

Normandie je známa svou idylickou krajinou, malebnými městy, ale i boji ve 2. sv. válce.

výhled z Mont St. Michel

Nejkrásnější památkou je Mont St. Michel. Je to mohutné opatství stojící 80 metrů nad mořem, které znáte z mnoha obrázků. Když jsme k němu přijížděli, bylo to jako bychom se ocitli v pohádce, nezapomenutelná podívaná. Po dosažení nejvyššího bodu se nám naskytl úchvatný výhled na moře, které má zde největší rozdíl výšky hladiny při odlivu a přílivu až 15 metrů. Bylo to skvěle chráněno proti napadení nepřáteli. V roce 1979 se Mont St. Michel a záliv stali součástí světového a kulturního přírodního dědictví UNESCO.


Mont St. Michel

Pak jsme přejížděli přes Bayeux, kde leží krásná gotická katedrála Notre Dame, ke Colleville na vojenský hřbitov amerických vojáků padlých v 2 sv. válce. Zde se nachází 9.387 bílých křížů z mramoru v perfektně uhlazených řadách. Pod tímto hřbitovem je pláž Omaha beach na níž proběhlo vylodění spojenců v Normandii. 


Notre Dame


Colleville
hřbitov v Colleville

Ve filmu Zachraňte vojína Ryana (můj oblíbený) je v úvodní scéně právě krásná Omaha beach. Můj zážitek z toho místa je intenzivní, až mě mrazí, když si představím mokré vojáky s těžkou výzbrojí, jak se snažit dostat mimo palbu v tak jemném písku, že i sníh je proti němu hrubý. Je totiž jasné, že museli být "dobrými" terči :-/



Další připomínkou vylodění je Arromanches, pobřežní město, ve kterém byl spojenci vybudován mobilní přístav z betonových kesonů dopravených z Anglie. Některé tam jsou dodnes sice polorozpadlé, ale stále připomínající den D, 6. června 1944. Dnes tam stojí muzeum o invazi na pobřeží, kde se dají prohlédnout například mapy. Pak vás zavedou do promítacího sálu, nasadí sluchátka a pustí film s některými autentickými záběry z vylodění, v češtině.

muzeum v Arromanches

Město Caen utrpělo za druhé světové války těžké škody, bylo ze ¾ zničeno. Katastrofu přežila jen dvě opatství, která dal postavit Vilém I. Dobyvatel. Proto se také nazývá město Viléma Dobyvatele.


klášter v Caen

Honfleur je malé přímořské malebné městečko. V 19. st. bylo cílem malířů. Vede sem nejnovější most Pont de Normandie nejdelší most v Normandii, 2 km z přístavu Le Havre, který je průmyslovým přístavem. Moc se mi líbil kostelíček ze dřeva, který měl střechu udělanou z lodi. Byla to vlastně obrácená loď.


kostelík v Honfleur ( vzadu je vidět kousek lodě )

Étretat jsou lázně, které znáte z mnoha obrázků a maleb. Proslavily se především skálou, která připomíná hlavu slona. Opět je to kouzelné místo. Francii jsem si opravdu zamilovala.:-)

Étretat

Z pobřeží se dostáváme do vnitrozemí do města Rouen. Utkvělo mi v hlavě jen díky Johance z Arku, která zde byla popravena. Na místě kde byla popravena, stojí dnes kostel.


kostel na místě popravy Johanky z Arcu
*****************************************

Jak tam jet
Do Normandie se můžete vydat po vlastní ose nebo zvolit nabídku některé z cestovních kanceláří. Za nás můžeme doporučit např. CK Redok, se kterou jsme nebyli sice přímo ve Francii, ale vřele ji doporučujeme. 

Ubytování
Pokud by jste se vypravili na vlastní pěst, hotely si můžete zamluvit na booking.com a pokud se uskromníte tak na hostelworld.com. V některých případech nemusíte do předu platit nic, někde požadují 10% zálohu, která se dá zaplatit např. přes platební bránu. Ať už se rozhodnete pro hostel, hotel či penzion je dobré si vždy číst pečlivě recenze od návštěvníku. ;)

Pokud chcete zažít větší dobrodružství a i ušetřit, zkuste si najít někoho na couchsurfing.com, kde po zaregistrování ( doporučuji s dostatečným předstihem ) a dalšími důležitými informacemi můžete najít ubytování u někoho doma. A to úplně zadarmo. Nabídnout tam Vaší volnou postel můžete i Vy ;)

A ještě jedna možnost, která se nám moc zamlouvá. Pokud pojedete v partě přátel zkuste si rezervovat přímo byt, dům či pokoj, a to na serveru Airbnb. Stránky jsou v češtině, takže se nemusíte bát, že byste měli problém s nedorozumění ohledně ubytování. 

*****************************************

Tímto Francie ještě nekončí, ale brzy zase z jiné země ;-)






Okomentovat

jsme na instagramu 🖤

© Andrea Tengler. Design by FCD.