Jak jsem šla na mamograf ( sono )

3. srpna 2016



Zašla jsem si před nedávnem na vyšetření prsou. Nespadám do rizikové kategorie ( díky bohu jsme neměli rakovinu v rodině ) ani do věkové kategorie, které se vyšetření doporučuje. Ale něco jsem si sama nahmatala a tak jsem pro jistotu chtěla jít a nechat se preventivně vyšetřit. Vybrala jsem si Mammacentrum Zelený pruh ( docházela tam moje švagrová ) a zavolala tam. Objednali mě poměrně bleskově. Myslela jsem si, že čekací doba bude delší, ale asi jim zrovna někdo vypadl, tak jsem měla to štěstí, že jsem šla už za týden.


Na vyšetření můžete jít i bez doporučení svého doktora, jen si ho budete muset zaplatit (400,-Kč). Já jsem doporučení neměla, takže jsem si vyšetření zaplatila ze svého. Vzhledem k mému věku jsem šla „pouze“ na sono. Mamograf je pro starší nebo pacienty, kteří patří do rizikové skupiny nebo jim něco najdou právě na sonu ( tak jsem to aspoň z vysvětlení sestry pochopila ).

 Samotné vyšetření trvá cca 20 minut a je samozřejmě naprosto bezbolestné :-). V předkabince se svéknete a pak už jdete přímo k lékaři na sono. Vyšetření bylo hodně pečlivé, žádné šup šup a jdeme :-)

Pokud máte nějaké pochybnosti, nečekejte a zajděte si taky. Je lepší jít vícekrát pro nic, než jednou a pozdě.

Všechny informace o vyšetření najdete tady.


Okomentovat

jsme na instagramu 🖤

© Andrea Tengler. Design by FCD.