ze života / whole30 a moje osobní změna

4. srpna 2017

Dneska mám pro Vás trošku netradiční článek. Trošku více osobní, a trošku více vařící. Když byl Richard malý, vařila jsem prakticky denně. Zkoušela jsem pro něj různé recepty, byla jsem dokonce v několika vařících skupinách pro děti (to jako vážně :-).

V začátcích jeho ochutnávání jsem poznala tolik surovin, o které jsem za svých 26 let nezavadila. Naučila jsem se dělat polentové knedlíky, domácí sirup z šalvěje, bulgurové placičky nebo polívku z medvědího česneku. Dneska si říkám, že to byl vrchol mého "kulinářského umění". Tak nějak jsem mu chtěla dát to nejlepší, což jsem si jako máma myslela. U této věty se pozastavím, protože vím a jsem o tom dokonce přesvědčena, že není nic špatného na kupovaných přesnídávkách. 

Pravděpodobně jsou kolikrát i lepší než ty co uvaříme doma (pokud nekupujeme vše bio nebo si to nepěstujeme). Ale já jsem tehdy měla čas, měla jsem chuť a přišlo mi to prostě správné. A jsem za to ráda. Pravdou je, že dneska po 4 letech je Richard perfektní jedlík, který sní naprosto všechno (no možná bych našla 2 věci, které mu nechutnají :-). Nejraději pije vodu a pokud si má vybrat mezi banánem a čokoládou, vybere si banán. 


S mým návratem do práce se to trošku změnilo. A tím, že Richard obědvá každý den ve školce jsem vaření trošku zanedbávala. Vlastně trošku více. Najednou už jsem nestíhala být tou "dokonalou" mámou, která má každý den navařeno. Dokonalou z všeobecného pohledu, protože ani Richard, ani Patrik ani nikdo z mých blízkých by nikdy neřekl, že jsem ho nějak zanedbávala.

ALE...

Brzo mi bude "30" a dala jsem sama sobě jeden slib. A s tím slibem přišla i změna jídelníčku. Ti, kteří mě sledujete na Istagramu víte, že jsem se dala na "Whole30". Dneska je to "už" 9 dní. Pro někoho začátek, pro mě už velký pokrok. 

V reakci na "instastories" si často píšete o recepty. Já se přiznám, že nejsem typ člověka, který by rád dělala "food" příspěvky. Na to jsou jiní, lepší, úžasní... ♥. Třeba taková Monča, kterou jsem potkala na press trippu Hippu. To je člověk, který má tak úžasný fotky, cítění pro ten "food blog". Já taková rozhodně nejsem, vlastně to ani neumím to. Každý by měl prostě zůstat u toho svého.



Ale se změnou jídelníčku, přichází samozřejmě i vaření. Pro mě nejlépe jednoduché vaření. Všeobecně nemám ráda spotřebiče, ale na druhou stranu mám ráda věci, které mi ulehčují život. Moje nejoblíbenější recepty jsou ty, při kterých hodím všechno do trouby. Což třeba u mých oblíbených polívek tak úplně nejde. A ony se polévky u "whole30" a následně i u Paleo (u kterého se chystám zůstat) i snídají. 

A tak, i když nemám ráda spotřebiče (přiznejte se, kolikrát jste použili ten který jste tak nutně potřebovali?) jeden nový mám. A je to přesně takový ten, do kterého všechno hodíte a pak už si je v klidu lebedíte a čekáte (nebo v ideálnějším případě cvičíte). 

Přesně takový je Easy soup od Tefalu. Ze začátku jsem si říkala, že nemám šanci jen využít, dneska už vím, že jsem se trošku spletla (a to my panny nerady přiznáváme). Podobně jako kávovar (kávy jsem se ještě nezbavila) se stal nezbytným pomocníkem v mojí kuchyni.



Já ho používám jen na polévky, ale pokud doma dětem rádi vaříte můžete ho použít i na příkrmy.  Což nám máma, ušetří hodně času. A nebo taky na smoothie (to není obecně u "whole30" doporučováno).
Vybrat si můžete z krémové polévky (to je ta o kterou jsem se pokusila já :-D), nebo kousky (tu budu brzo vařit - napište jestli chcete recept)

Všechny suroviny tam hodíte, zapnete, a ono Vám to vlastně samo uvaří, a pak taky rozmixuje. A rozmixuje opravdu perfektně, úplně do hladka. 

A ještě jedna vychytávka nakonec. Pak tam dáte jen vodu a zapnete "easy cleaning" a máte umyto... Tak asi tak a jdeme na ten recept! 



Moje "food" blogové kamarádky mi doufám prominou, vím, že to není dokonalé, ale snažila jsem se! :-)

Dýňová polévka (doba přípravy 20 minut)


Na polévku potřebujete dýni, česnek, zázvor a bazalku. Dýni s česnekem jsem si předpekla na 15 minut v troubě a pak vše hodila do Easy Cook. Zvolila jsem program "creamed soup" a za 20 minut bylo hotovo.

Na dozdobení jsem pak použila opražená dýňová semínka, sezamová semínky (ty by se mimochodem měli u "whole30" omezit, kmín a nasekanou pažitku.




Tentokrát to chci dotáhnout. Až do úplného konce. Čeká mě milník a já si chci splnit ten svůj další sen ♥



A nakonec mám pro Vás ještě tip! Pokud si Easy Cook chcete taky pořídit stačí se zaregistrovat do Hipp Baby Clubu, kde získáte slevu 50%! 


Tak dobrou chuť! ♥





10 komentářů

  1. Děkuju za článek! Já osobně si taky pořád říkám, že začnu a pořád nic. Musím se do toho už taky zakousnout. Sleduju na instastastories a vždycky si říkám... Sakra, taky bych měla. Mě by určitě zajímalo pak shrnutí po těc h 30 dnech a jak dál pokračovat. Držím moc palce! Kamila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejhorší je začít, to bohužel znám. Ale když pak člověk začne a vidí výsledky tak je to hrozně povzbuzující. Jsem moc ráda, že instastories funguje a držím palce, ať se do toho taky dáš! ;-) Shrnutí určitě udělám :-). Andrea

      Vymazat
  2. Mě se tyhle osobnější články moc líbí! Držím palce a s "30" nic nekončí, neboj ;-). A Tefal je vždycky zárukou kvality, mám od nich hodně spotřebičů a už léta fungují perfektně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, jsem ráda, že se líbí. Nejsem moc zvyklá psát tenhle typ článků. Já se přiznám, že je to můj první spotřebič od téhle značky, ale jsem nadšená :)

      Vymazat
  3. Měla jsem to stejně. Když byla Stela malá tak jsem vařila, teď už tomu taky moc nedám. Whole30 mě taky zajímá ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak tak sleduju, tak to má hodně z nás :-) Což je fajn, aspoň se nemusím cítit provinile ;-) :D. O Whole určitě udělám článek po těch 30 dnech ;-)

      Vymazat
  4. Super článek a parádní fotky! Kamarádky food blogerky budou určitě pyšné, že se to kamarádce tak povedlo ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju ♥ No nevím nevím, dneska jsem zrovna projížděla food blogy a kochala jsem se, jak to mají krásné ;-)

      Vymazat
    2. Ale vždyť to máš taky krásné! :)

      Vymazat

jsme na instagramu 🖤

© Andrea Tengler. Design by FCD.