Jak se rodí talent - Alice Štemberová

12. listopadu 2012


Za dobu co děláme rozhovory s talentovanými lidmi, jsme zjistili jak moc jsou kreativní. V našem dalším rozhovoru tomu není jinak.

Dnes máme tu čest, představit Vám Alici Štemberovou. Alici je 22 let a je z Prahy. V současné chvíli studuje VOŠ Václava Hollara – obor Interaktivní grafika. Protože se grafickému designu věnuje hodně ve škole, snaží se doma tvořit něco trochu jiného. Většinou jsou to nejrůznější druhy šperků, ale sem tam i nějaké obrazy nebo kresby. V poslední době se také začala zabývat brožemi z filcu. Vytvořila kolekci "zvířátkových" broží pod značkou BlueberryDesign, kterou by časem ráda doplnila i o další výrobky s motivy zvířat v podobném stylu.



Kdy tě poprvé napadlo začít tvořit šperky?
První nápad byl už strašně dávno. Úplně první šperky jsem vlastně začala tvořit už někdy v první třídě, když jsem pletla náramky a později jsem začala také paličkovat. Na střední škole jsem potom začala dělat visací náušnice z různých materiálů – z fima, plyše a všeho možného, co jsem doma našla. Kolekci broží, které se teď věnuji jsem začala vymýšlet někdy v červnu tohoto roku.

Co všechno můžeme ve Tvé tvorbě nalézt?
Moje tvorba je poměrně různorodá – tedy grafický design, malby, kresby, koláže, instalace, šperky, paličkování a sem tam i něco nafotím. Stále se zkouším vytvářet nové věci a pracovat různými technikami.

Co Tvůj další obor, design?
Je to pro mě koníček a zároveň i studium – což je určitě ideální kombinace. Můžu říct, že mě škola fakt baví :-). Na druhou stranu, když musím tvořit něco do školy, občas se z toho stává úmorná práce a rutina.

Jaký okamžik, věc nebo osoba Tě naposledy inspirovaly a v čem / k čemu?
Posledně jsem se inspirovala vlastně sama sebou :-D Ve škole jsme dostali úkol vytvořit rituál – mělo to být něco jako land art. Už loni jsem do školy dělala úkol, při kterém jsem chtěla do kanálu umístit barevné světlo, aby se přes mřížku vytvořily paprsky (to, že se to nakonec nepovedlo není důležité :-). No a tak mě napadlo zase pracovat se světlem a barvami. Z barevných folií jsem vytvořila jakési mozaiky, které jsem položila na světla, která osvětlují strom v zahradě Kinských. Na stromě tak vznikl barevný efekt, jak jsem chtěla – tentokrát se to tedy povedlo.

Jaký si myslíš, že je v tomto oboru v současné době konkurence?
Dnes je ve všech odvětvích designu a umění konkurence obrovská. Dneska tohle dělá každej, bohužel ne každej to ale umí.

Máš nějaký pracovní sen?
Mám takový sen – chtěla bych mít vlastní studio, kde bych vyráběla šperky a módní doplňky. Nečekám, ale že by se to někdy splnilo.

Jak často a jak intenzivně se věnuješ své tvorbě?
Chodím na uměleckou školu, takže vlastně každý den. K tomu musím dělat úkoly ještě doma a k tomu ještě svojí vlastní tvorbu, takže bych řekla, že velmi intenzivně :-)

Co plánuješ do budoucna?
Já moc neplánuji, čekám, co přijde. Každopádně chci dokončit školu a pak se uvidí.

Tvé životní motto?
Žádné nemám.

Kam se ráda vracíš?
Je spousta míst kam se ráda vracím, spíš jde možná o to s kým. Určitě se ale vždycky ráda vracím domů, kde mám svůj klid, svoje věci, svoji postel.

Proč borůvky? :-)

Můj bývalý přítel mi říkal borůvko, takže jsem tuhle přezdívku začala používat na intenetu a když jsem vymýšlela název pro kolekci bylo to jasné :-)


Rada pro začínající talenty?
Nebojte se zkoušet nové věci!


Schola Pragensis
Etiketa Kofola
Koláž Ikony
Styx Café
Brože ze zvířecí kolekce
Páv ( malba na sklo )
Slečny z Avignonu

Na celou její tvorbu se můžete podívat na Fleru, kde ji najdete pod přezdívkou BlueBerry Design a také pod přezdívkou Borůvka.  
Kontaktovat jí můžete i přímo na email: BlueberryDesgn@email.cz.


4 komentáře

jsme na instagramu 🖤

© Andrea Tengler. Design by FCD.