Jak jsem vařila pampeliškový med

21. května 2015

Aby člověk začal dělat něco, co by dříve nedělal ( je to zbytečné, můžu si to koupit ) tak potřebuje vyhecovat. To je aspoň můj případ.

Před časem jsem se zapojila do jedné skupiny o vaření na FB, která se specializuje na malé děti.

Od té doby jsem doma vytvořila takové věci, o kterých by se mi dříve ani nesnilo. Proč? Protože jsme se tam s holkama jednoduše vyhecovaly :-)

Kdo udělá nejlepší polévku z medvědího česneku? Kdo se přidá k výrobě pampeliškového medu a jitrocelového sirupu? A znáte Quinou? Ne?! Tak si z ní pojďme uvařit 50 receptů pro děti. 

 Nikdo se tady za ničím nežene, tady nejdete jen milé a obětavé holky. A mámy, mámy, kterým není jedno co jí jejich děti.

No a na čem jsme ujížděly poslední týdny už je jasné. 


*********************

Potřebujeme

300 pampeliškových květů
  0,8 litrů vody
2 citrony
1 kg cukru ( já jsem dala třtinový )


*********************

Nasbíráme si 300 pampeliškových květů ( nejlépe tam kde nejezdí auta a nechodí se venčit psi :-). Sbíráme jen květy, ty nejvíce otevřené ( nejlépe v poledne ).

Květy jemně propláchneme pod vodou ( zbavíme je tak hmyzu a nečistot ). Šoupneme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme šťávu s citronu a i slupky ( ty spaříme horkou vodou aby se zbavili chemie nebo použijeme bio citróny ).

Krátce povaříme. Poté odstavíme, přikryjeme pokličkou a dáme na tmavé a chladné místo na cca 24 hodin louhovat.  





Následující den, přes plátno ( já používám plínu ) nebo sítko přecedíme a zůstane nám jen štáva. Přidejte cukr. A mícháme.




Až se cukr rozpustí, vaříme cca 1,5 hodiny. Občas zamícháme. Pokud si chcete zkusit hustotu, odeberte lžičkou na talířek a dejte zchladit do lednice. Pokud by se Vám zdál málo hustý, vařte déle :-). 

A pak dáme do skleniček, otočíme je víčkem dolů. Vydrží prý až rok tak uvidíme :-)

*********************


1 komentář

jsme na instagramu 🖤

© Andrea Tengler. Design by FCD.