Děti patří do kuchyně - inspirace na vaření s dětmi od 1 roku

31. ledna 2018

Necelý měsíc do mého odletu na Srí Lanku. Mám pas, vízum i nový telefon. Balit se budu asi den před odletem. Kdyby to šlo, tak možná v den odletu, ale budu tady už mít holky, tak mě určitě donutí. A pak je tady Richard. Ten o tom ještě neví. Nechceme z toho dělat zbytečné drama, takže mu to asi řekneme až nějak týden před odletem. Co myslíte? 

Práce mám moc, vlastně už ani nestíhám. Ale nestěžuju si. Jsem workoholik a mám prakticky přesně to, co jsem vždycky chtěla. I tak se snažím veškerý čas, který jde, trávit s Richardem. Napadla mě i varianta, že si ho nechám týden před odletem doma, nakonec jsme ale usoudili, že by to nedělala dobrotu. 

A co teď Richard dělá nejraději? 

Já: "Richarde, co budeme dneska dělat?" (v duchu se modlím za hry, hřiště, herničku...)
Richard: "Vařit!"


Lego tričko a kalhoty - Brumla.cz

Proč si ten můj kluk vybral zrovna vaření, to teda vážně nevím. V kuchyni mě totiž zas tak často nevidí. Neříkám, že mě to vyloženě nebaví, nebo že by mi to nešlo (musíme se umět pochválit! :-D), jen na to prostě nemám čas. Za to pečení? To je můj nepřítel. Cokoli co kyne a je sladké je předem odkázano k záhubě. Záhubě v troubě, pokud to dojde až tam. 



No a já dostala do ruky kuchařku. Přesněji řečeno učebnici vaření se zajímavým názvem -  Julie, Robík a okurka. Je vhodná pro děti od 1 roku a je založena na montessori pedagogice (asi pro to je mi tak moc sympatická).  A je skvělá! A kdybych jí dostala když byl Richard malý, vyřádila bych se s ní ještě o mnohem více.  Tehdy jsem totiž v kuchyni trávila spoustu času. Polentové knedlíky, rizota z medvědího česneku.... No jo no, sama se tomu dneska trošku divím :-).



Učebnice má krásné ilustrace, které vám velmi jednoduše ukážou, jak děti do vaření zapojit. A to už od 1 roku, což si myslím ocení každá z nás. Protože, ač si to spousta lidí nemyslí, vaření je pro děti naprosto skvělé. Když pomineme to, že budete s dětmi trávit ještě více času (což vidím jako velké plus - navíc spojíte potřebné s užitečným), rozvíjí nejen svou motoriku ale i kreativitu. A to už od 1 roku! A to jste si možná doteď mysleli, že děti tak brzo do kuchyně nepatří :-).

A to je i jeden z důvodů, proč byla kuchařka vytvořena - "Hledaly jsme knihu, která nabídne praktické rady a dobré recepty. Naučí, jak strávit smysluplně čas při práci v kuchyni i s těmi nejmenšími dětmi. Jak je něco užitečného naučit, jak se pobavit a jak být spolu.Hledaly jsme dlouho a marně. Kuchařek je hodně i těch dobrých. Ale praktická učebnice a návod chybí. A tak jsme se takovou rodinnou učebnici rozhodly napsat samy. Je tu i pro vás. Užijte si vaření s dětmi tak, jak si užíváme my! " říkají Renáta Křivánková a Kájina Šponarová



Lego tričko a kalhoty - Brumla.cz, hrníček panda - H&M


Další výhodou je, že kuchařku Julie, Robík a okurka najdete v on-line verzi. Takže, žádné zbytečné knížky a papíry navíc. Pokud tomu, ale dáváte přednost, můžete si jí samozřejmě i vytisknout. Já se sama přiznám, že mám na polici kuchařek několik, málokdy po nich ale sáhnu. Už jsem prostě tak nějak zvyklá  pracovat "on-line".

A co v kuchařce najdete?


3x PDF e-book (120 stran) - v nich vás čeká mnoho ilustrací, fotek a hlavně receptů. Vše krásně a srozumitelně rozepsané - prostě 30 skvělých receptů pro společné vaření. 


Richardova oblíbená rajčatové polévka ❤️


1x 6o minutové audio - poslechněte si příběh o tom, jak děti uvažují

20x video s aktivitami - poznáte jak s dětmi v kuchyni pracovat - živé ukázky přímo s dětmi 

Kuchařku můžete objednat TADY.



TRIČKO LEGO / BRUMLA - ZDE
TEPLÁKY LEGO / BRUMLA - ZDE


Co Vy, máte trpělivost při vaření s dětmi nebo raději vaříte sami?




1 komentář

  1. Tak to je naprosto skvělý! Já nemám trpělivost žádnou, mám se co učit :/

    OdpovědětVymazat

jsme na instagramu 🖤

© Andrea Tengler. Design by FCD.