FOCENÍ | JAK TO VŠECHNO ZAČALO?

29. října 2018


Leden, venku zima, sníh a já s vizážistkou a "modelkou". Lidi si klepali na čelo a smáli se a my se smáli taky 🙂 Moje první focení. Bavilo mě to… Trénovala jsem na lidech, dětech, fotila svatby a myslela si, že je to směr, kterým půjdu. Po nocích jsem se učila retušovat pleť a prodlužovat vlasy a během uspávání Richarda poslouchala tutorialy a četla knihy, jak fotit.

ZPÁTKY DO MINULOSTI... Tímto článkem bych zároveň chtěla poděkovat Katce Kloučkové, které byla na začátku a pak ještě dlouho vedle mě! ❤️ Díky ní jsem toho hodně vyzkoušela, díky ní jsem se toho hodně naučila. Byli jsme si oporou v dobrém i zlém... Naše cesty se časem rozdělili, a já pevně doufám, že se jednou zase sejdou... 🙏 Na Katčinu práci se určitě podívejte, protože zrovna teď natáčí film! Jsem na Tebe moc pyšná! A děkuji!

FOTOŠKODA FEST
ÚPLNĚ PRVNÍ FOCENÍ - TO LOGO TAM? 😁
JEDNO Z DALŠÍCH FOCENÍ
TAHLE FOTKA SE UMÍSTILA I V JEDNÉ SOUTĚŽI... KUPODIVU 🙂

KONEC A NÁVRAT

Měla jsem spoustu energie a nápadů… A tak jsem kromě čtení knížek, koukání na videa šla i na svůj první FotoŠkoda fest. Obešla jsem všechny přednášky i workshopy a zapisovala si dopodrobna všechno co říkali. A přemýšlela o tom, jaké to asi je, sedět na té druhé straně…

A pak jsem nastoupila do práce. Už nebyl čas na nic, ani na focení. Z práce jsem běžela pro Rikiho a chtěla jsem se věnovat jemu. Focení jsem odsunula na druhou kolej, bylo mi to líto, ale nedalo se nic dělat. Věděla jsem, že by mě neuživilo, zároveň jsem v té době už cítila, že děti ani rodiny fotit nechci.

PRVNÍ FOCENÍ V ATELIÉRU S PROFI MODELKOU 
PRVNÍ FOCENÍ V ATELIÉRU S PROFI MODELKOU

OSUD NEBO NĚCO JINÉHO?

Nevěřím na náhody, možná věřím trošku na osud. V tomhle případě tomu tak nějak vlastně bylo. V září jsem odešla z práce… skočila jsem do toho rovnýma nohama. Neměla jsem žádné trvalé nabídky, i tak jsem se ale rozhodla, že to vyzkouším.

První 2 měsíce jsem strávila v depresi, nic nebylo tak jsem si to představovala (o tom jsme si mohli přečíst tady). A pak se to rozjelo… tak nějak samo, bez mého přičinění. Najednou tady bylo spoustu věcí, spoutu nabídek a spoustu možností. A v listopadu přišlo něco o čem jsem tehdy, na tom sněhu ani nesnila… Spolupráce s Nikonem. Po naší první schůzce jsem se doma rozbřečela radostí, nemohla jsem tomu uvěřit. Nikomu jsem o tom neřekla, bála jsem se jak to celé dopadne. Když mi domů dorazil první foťák s objetivy, břečela jsem znovu 😁

FOTOŠKODA FEST A JÁ NA DRUHÉ STRANĚ

A TAK SI JEN TAK FOTÍM...

A tak fotím. Teď skoro každý den. Samo se to tak nějak "vyprofilovalo" na produktové a lifestylové focení a fotky na blog. Lidi, svatby ani děti (tedy krom Rikiho) už dávno nefotím, i když jsem si tehdy u těch fotek myslela, že jsou sakra dobré (haha :-). Když se zpětně podívám třeba na to logo, musím se smát... 🙂 

Mám ráda "nehybné věci", všechno si v klidu naaranžovat, nastavit… nejsem na tu akci, neumím zachytit tu atmosféru. To můžete hezky vidět třeba u Dyzajn marketu, kde fotím jen samotné “produkty”. Na tu akci je tam někdo jiný a ty fotky jsou sakra dobré! Ale on zas nemusí ty produktovky, které miluju právě já.

Každý si tu svojí cestu prostě najde 😉


KDYŽ PŘIŠEL FOTOŠKODA FEST

Po 3 letech jsem se díky Nikonu ocitla na druhé straně. Měla jsem mít na ruce lektorskou pásku a mluvit před lidmi. Bála jsem se, ale kecala bych, kdybych vám napsala, že jsem se netěšila... Přednáška a workshop, chtěla jsem to v malém kolektivu. Ale ono je lepší asi rovnou hodit do vody… sál pro 60 lidí a Nikon hlásí vyprodáno.

Týden jsem nespala, a v sobotu ráno jsem se s hrůzou vzbudila, že je to tady. A víte co? Ono to dopadlo dobře. Na přednášce jsem byla nervozní, a taky jsem to na začátku všem řekla. Workshop bylo pro mě lepší, dělala jsem totiž to co dělám denně. A všichni byli skvělí, milí… pomáhali mi.

Velké poděkování patří celému Nikonu, Magdě, která tam se mnou byla a samozřejmě i klůkům z FotoŠkofa festu a “mému” technikovi, který byl naprosto úžasný! A taky mým přátelům a rodině, oni se tady všichni najdou. Za ty zprávy, telefonáty a slova podpory.

Jsem moc ráda, že vás všechny mám!


A CO TEĎ, CO BUDE DÁL?

Já vím, že kolikrát ani nevíte co já vlastně dělám. Je toho více... kromě focení se věnuju influencer marketingu, mám e-shop a pak taky tenhle blog 🙂 Co se týče focení, můžeme se potkat na kurzech, které probíhají každý čtvrtek na Praha 4, v rodinném centru Včelí Úl. A další se už pilně připravují i v dalších městech (Ahoj Ostravo!).

Tímto článkem také zahajuji "seriál" o focení. Budu ráda když mi napíšete, co by vás zajímalo. Nějaké tipy už mám z instagramu - čím fotím, styling, rozdíly mezi pevnými a zoomovacími skly. Ráda bych také připravila rozhovor s odborníkem z Nikonu. Já vám na ně odpovím z praktické strany, on vám na ně odpoví z technické a profesionální stránky 🙂

Spoustu užitečných tipů ohledně focení najdete na Nikon blogu, pokud zvažujete nějaký kurz mrkněte se do Nikon školy.










5 komentářů

  1. Krásný článek... všichni nějak začínáme.. já bych moc ráda fotila. Těším se na další tipy ❤️

    OdpovědětVymazat
  2. Jéé, to je super, že jsi to takhle hezky všechno sepsala :)) paráda.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, zajímavý článek a moc pěkné profi fotky. Abych řekla, velmi ráda fotím, ale je to jenom mobilním telefonem. Fotila jsem všechno co mě poutalo, ale teď poslední dobou jsou to moje děti. Chtěla jsem profi fota děti, tak jsem je dala zvětšit zde v tomto fotoateliéru kousek od Kolína. Pohodový den

    OdpovědětVymazat

jsme na instagramu 🖤

© Andrea Tengler. Design by FCD.